Outdoor activiteiten

In de natuur valt ontzettend veel te beleven. De mens is al heel zijn bestaan afhankelijk geweest van de natuur. Nu we vooral zelf onze leefomgeving gemaakt hebben zijn we vooral in de natuur voor ons vermaak. Voor de actieven onder ons zijn er in de vrije natuur genoeg activiteiten om te doen. Er zijn zoveel dingen te beleven in de bossen, de bergen en de heuvels dat er voor iedereen wat wils is. Hier vind je meer informatie over de belangrijkste outdoor activiteiten en in welke gebieden ze vooral georganiseerd of gehouden worden.

Mountainbiken

Het mountainbiken is veruit een van de populairste sporten om in de natuur te beoefenen. Er zijn talloze organisaties die tochten met de mountainbike organiseren en regelen. Het fijne van mountainbiken is dat de drempel heel laag ligt. Iedereen die weet hoe hij of zij moet fietsen en wat het verschil tussen de linker- en rechterhandrem is kan al gaan mountainbiken. Natuurlijk worden er voor e meer ervaren mountainbikers ook spannende tochten uitgezet. Op je mountainbike door de heuvels razen met de wind die langs je oren suist is een heerlijke manier om actief te ontspannen. Mountainbike activiteiten worden eigenlijk overal wel georganiseerd waar een beetje hoogteverschil is; Frankrijk, Spanje – maar ook Duitsland en de Ardennen voor als je het dicht in de buurt wilt houden – behoren tot deze landen.

Hiking

Hiking is het wandelen door de bergen of andere natuurgebieden. Het verschil met normale wandelingen in de natuur is dat hiking vaak zwaarder is, doordat er veel hoogteverschil is op de wandelpaden. Hiking heeft net als mountainbiken een activiteit met een zeer lage drempel. Het is wel verstandig om te hiken als je een goede conditie hebt. Mensen die last hebben van ademhalingsproblemen of snel vermoeid zijn kunnen beter andere activiteiten ondernemen. Tijdens de tocht wordt er vaak genoeg gestopt om te genieten van de prachtige uitzichten of om even iets te eten of te drinken. Om de omgeving van uw vakantie goed te verkennen is het hiken een ideale manier. Omdat je vaak met een groep gaat is de kans ook groot dat je leuke nieuwe mensen ontmoet.

Op het water

Ook op het water valt er genoeg te ondernemen in de natuur. Veel gebieden waar mensen kamperen en waar outdoor activiteiten worden georganiseerd hebben een of meerdere rivieren in de buurt. Op de rivieren kunnen verschillende actieve sporten worden beoefend, zoals kanoën en raften. Het kanoën doe je in je eentje in een kano, een soort kleine versie van een roeiboot met een dubbelzijdige peddel. Vaak gebeurt dit kanoën op hoge snelheid. Wees hier echter niet door afgeschrikt, er wordt altijd goede uitleg gegeven bij het kanoën en je wordt nooit direct in het diepe gegooid. Gaandeweg zul je steeds meer leren en ook meer plezier krijgen in het kanoën. Bij raften zit je in een grotere opblaasboot met meerdere personen. Hierin ga je dan ook een rivier af. Beide activiteiten zijn ontzettend leuk om te doen bij lekker weer.

Klimmen en abseilen

Voor wie liever droog blijft en wat hoger wil gaan is klimmen een perfecte oplossing. Vaak zijn er van diepere dalen en dergelijke klimplaatsen gemaakt waar allerlei outdoor organisaties zich gevestigd hebben. Hierdoor kun je op een professionele plaats klimmen met goede begeleiding. Ook dit is weer een leuke activiteit om in de natuur te ondernemen. Op deze plaatsen kun je ook vaak abseilen. Abseilen is het naar beneden gaan vanaf een hoge steile wand. Hierbij wordt je altijd gezekerd door een persoon beneden. Je ‘loopt’ als het ware via de wand naar beneden terwijl je met een touw vastzit. Klimmen en abseilen zijn activiteiten die ook redelijk laagdrempelig zijn. Het is wel handig als je wat lenig bent en natuurlijk moet je geen hoogtevrees hebben wanneer je wilt gaan klimmen.

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer outdoor activiteiten. Denk aan boogschieten, teamspelletjes, zeilen, een GPS-tocht en nog veel meer. Er is voor iedereen wel iets te doen in de natuur, al is het alleen al in de natuur zijn! En natuurlijk ga je ’s avonds, moe maar voldaan, rond het kampvuur zitten en gezellig napraten over alle gebeurtenissen van de dag. Om daarna je nest in te duiken en de volgende dag weer zo’n leuke activiteit te ondernemen.